Żywienie w ostrym nieżycie żołądka

Ostry nieżyt żołądka jest chorobą rozwijającą się w ciągu kilku godzin po spożyciu nieświeżego lub nieumytego pożywienia. Objawia się silnymi bólami w okolicy nadbrzusza, wymiotami oraz biegunką mogącą prowadzić do odwodnienia organizmu.

Zaburzenia mogą trwać bardzo krótko, ale mogą też przedłużać się do kilku dni. Towarzyszą im bóle głowy, podwyższona temperatura ciała, a także osłabienie.
W przypadku ciężkich zatruć bakteryjnych nie wystarczy tylko odpowiednia dieta, konieczne jest leczenie farmakologiczne.

Zalecenia żywieniowe

Przez 1-2 doby należy stosować głodówkę. W tym czasie zalecane są niesłodzone płyny o umiarkowanej temperaturze np. herbata bez cukru, przegotowana woda, napar
z rumianku w ilości 100 ml. co godzinę. Płyny powinny być lekko osolone, aby uzupełnić straty chlorku sodowego.

Następnie należy wprowadzić do diety solone kleiki z ryżu, kaszy jęczmiennej bez tłuszczu i cukru.

W miarę poprawy stanu zdrowia chorego można próbować podawać rozcieńczone soki owocowo-warzywne. W pierwszych dniach w proporcji 1:4, w kolejnych 1:1. Zalecane są soki dla dzieci rozcieńczane wodą przegotowaną. Należy unikać soków z winogron, gruszek i jabłek, ponieważ mogą one wzmagać procesy fermentacyjne w jelitach.

Po kilku dniach dietę należy rozszerzyć, wprowadzając stopniowo czerstwą bułkę, sucharki, gotowane przetarte jabłko, chudy rosół, marchew puree, gotowane mięso cielęce i drób, gotowane drobne kasze, a następnie niewielkie ilości chudego mleka, twarogu, puree z ziemniaków z dodatkiem masła, cukier i olej.

Po ustąpieni objawów należy wprowadzić dietę łatwo strawna.



Źródło:

H. Ciborowska, A. Rudnicka, „Dietetyka żywienie zdrowego i chorego człowieka” Wydawnictwo lekarskie PZWL